Еко пачуърк в дома

Екологичният начин на живот и природосъобрзността на всеки от нас може да гарантира едно по-добро бъдеще за идните поколения. Така с някои идеи може в значителна степен да се подобри абсорбирането на вредни и не разграждащите се материали, каквито са стъкла, пластмаси и метали.

От тук се появяват и идеите за еко пачуърк, а някои от тях могат не само да подобрят качеството на живот, но и да внесат уют в дома и градината. Така например всеки може да:

  1. За градинското парти може да използвате стари консервни кутии за фенери. За целта се отстраняват капаците се махат. Кутията се пълни до горе с вода, която се поставя във фризера. Ледът няма да позволи да се деформират кутиите, докато бъдат продупчени.

    С артистичен размах се пробиват стените и тук там през тях прониква светлина. Дъното не трябва да бъде пробивано. Ледът се оставя на дъното на старата тенекиена кутия, докато се разтопи, след което се подсушава и се прикрепва шарена лента. Най-отгоре се поставя ароматна свещ и се закачва в двора.

  2. Стари платове и текстил могат да свършат чудесна работа в ежедневието. Те имат многофункционални значения. Така например от стария чорапогащник може да се нарежат ленти и с тях да се превържат младите растения в двора, градината и дори саксията. Така меката тъкан ще влезе в употреба и нежно ще придържа стеблото, без да го уврежда.
  3. Добра и свежа идея за еко пачуърк е стъклената бутилка с оригинална форма. Още по-интересно се получава, когато е от цветно стъкло. За целта бутилки от растително олио или ябълков оцет могат да се използват като вази и декоративно пособия. В тях могат да бъдат поставени изсъхнали клонки, а практични могат да бъдат ако служат за поставки, в които да съхнат босилек, копър, розмарин, мента и други. В рафта в кухнята, на масичка на перваза могат да красят стаята с декоративни елементи. За целта и домашно приготвените ароматни заливки за кулинарията може да намерят съхранение в подобни.